"Alf's Groove" zavádí mezinárodní Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet do vod jazzrocku

01.05.2024 14:25 - Jiří V. Matýsek | foto: Dušan Tománek

Devět autorských skladeb. Přesně tolik jich přinese nové album mezinárodního jazzového kvartetu dvou výrazných hráčů - švédského kytaristy Alfa Carlssona a českého trumpetisty Jiřího Kotači. Z desky "Our Stories", která u labelu Animal Music vyjde 17. května, posílají muzikanti do světa první ochutnávku, svižnou skladbu "Alf's Groove".

Singl otevírá ostrý nástup Kotačovy trumpety, ke které se připojí basa s bicími a v dialogu i Carlssonova kytara. Ta později přebírá melodii a odvádí ji vlastním směrem za doprovodu občasných trumpetistových přihrávek a tepající rytmiky. Tu tvoří žádaní slovenští jazzmani nejmladší generace - Peter Korman na kontrabas i baskytaru a Kristián Kuruc na bicí nástroje. V druhé části se skladba opět vrací k dialogu obou lídrů kvartetu, přičemž ti nahrávku dotáhnou až k údernému finále, které prozrazuje jazzrockové inspirace chystané kolekce.

Ta je pevně zakořeněná v moderním jazzu, avšak stylově čerpá ze všeho, co mají jeho představitelé rádi. Kromě zmíněného jazz rocku nachází inspirace v moderním žánrovém mainstreamu, popu i skandinávské lyrice. Nová deska vychází pět let po ceněném společném debutu "Journeys" a její základ ústřední duo položilo už v době covidové pandemie.

"Ve druhém roce pandemie, kdy jsme více než rok nehráli, jsem se sešel s Alfem ve Stockholmu, abychom začali psát novou hudbu. Padlo rozhodnutí, že budeme víc používat živou elektroniku. A chtěli jsme se také vydat žánrově širším směrem, rozvázat škatulky. To byl základní impulz," vzpomíná Kotača.

Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet nyní cestuje na turné po Česku, pražský křest alba hudebníci odehrají 5. května v klubu Jazz Dock.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY